Menu

Przekąski

  • Brak zdjęcia

    Sało z czosnkiem

    okazjonalnie serwujemy prawdziwe sało w plastrach wraz z czosnkiem, ogórkiem kiszonym, musztardą i koperkiem
  • Brak zdjęcia

    Śledzik z cebulką

    delikatnie pokrojone plastry śledzika podajemy w oleju z cebulką
  • Brak zdjęcia

    Bakłażanowe roladki

    grillowane bakłażany smarujemy naszym domowym sosem, czosnkiem i koperkiem, zawijamy w nie kawałek pomidora z zieleniną.
  • Brak zdjęcia

    Warzywa kiszone

    mieszanka różnych kiszonek, zarówno tradycyjnych, jak też naszych własnych, które robimy sami, np. pomidory kiszone czerwone, pomidory kiszone zielone, kapusta kiszona czerwona oraz marchewka z sosem pikantnym

Sałatki

  • Brak zdjęcia

    Szuba

    lubiana ukraińska sałatka warstwowa ze śledziem, burakami, ziemniakami, marchewką i jajkiem, przyprawiona niewielką ilością majonezu
  • Brak zdjęcia

    Olivie

    świąteczna sałatka, bardzo popularna w Ukrainie a także na
    innych wschodnich terenach. Gotowane i pokrojone na małe
    kawałki warzywa w połączeniu z zielonym groszkiem, ogorkiem
    kiszonym i mięsem są sytnie przyprawione majonezem z Ukrainy
  • Brak zdjęcia

    Vinegrette

    popularna sałatka warzywna, gdzie dominują buraki. A dodają
    smaku groszek, ogórek kiszony i fasola. I na pewno ważnym
    elementem jest prawdziwy Ukraiński olej słonecznikowy
  • Brak zdjęcia

    w Greckim stylu

    natchnieni sałatką Grecką robimy klasyczną warzywną sałatkę z pomidorów, ogórków, cebuli, sera fety, oliwek i mixu sałatek

Zupy

  • Brak zdjęcia

    Barszcz ukraiński z pampuszką

    klasyczny barszcz na bulionie mięsnym, z burakami, kapustą, ziemniakami. Podawany z „pampuszką” – domową bułeczką z polewą czosnkową
  • Brak zdjęcia

    Solianka

    bardzo znana i lubiana ukraińska zupa o lekko kwaśnym smaku, gotowana na bulionie z mieszanką co najmniej 3 kiełbas, z dodatkiem oliwek i cytryn
  • Brak zdjęcia

    Bulion

    tradycyjny lekki bulion z kurczaka z dodatkiem kilku kawałków
    mięsa i makaronu. W odróżnieniu od rosołów bulionu ma w
    pełni nasycony, pozbawiony przypraw smak

Dania główne

  • Brak zdjęcia

    Pielmieni

    okrągłe pierożki z farszem z mięsa wieprzowego, bardzo soczyste i bez przypraw, co pozwala odczuć smak mięsa. Są robione ręcznie w restauracji. Porcja zawiera 12 pierożków.
  • Brak zdjęcia

    Wareniki

    tradycyjne pierogi ukraińskie w kształcie półksiężyca nadziewane ziemniakami, kapustą, twarogiem na słono lub wiśnią na słodko. Wszystkie pierogi lepimy ręcznie, zazwyczaj kilka razy w ciągu dnia. Serwujemy z masłem i smażoną cebulką, a na życzenie również ze śmietaną. Porcja zawiera 10 pierożków. Do wyboru z ziemniakami, kapustą, serem białym i wiśnią.
  • Brak zdjęcia

    Gołąbki

    klasyczne gołąbki ukraińskie są bardzo podobne do polskich –
    farsz mięsno-ryżowy zawijany w liście kapusty. Podajemy je z
    sosem pomidorowym. W lecie zamiast gołąbków w kapuście
    podajemy faszerowaną tym samym nadzieniem paprykę. Porcja 2
    sztuki.
    - w liściach kapusty
    - w papryczce
  • Brak zdjęcia

    Klopsiki (pulpety)

    delikatnie smażymy kotleciki mięsne mieszane z ryżem w sosie śmietanowym i podajemy na talerzu wraz z ziemniakami, a także z surówką ze świeżej kapusty
  • Brak zdjęcia

    Wątróbka duszona z jabłkiem

    nasz rodzinny przepis na pyszne i lekkie danie mięsne, w którym
    główną rolę odgrywa świeża wątróbka z kurczaka, duszona we
    własnym sosie z dodatkiem odrobiny cebuli, czosnku oraz
    zielonego jabłka
  • Brak zdjęcia

    Kruczenieki

    prawdziwy Ukraiński HIT, który można spotkać w kilku
    odmianach. W naszej restauracji robimy to tak, jak w domu. Kiszone ogórki zawijamy w kotlet schabowy i zapiekamy w piecu. A do stołu podajemy z kaszą gryczaną i sałatką
  • Brak zdjęcia

    Żeberka barbecue

    marynowane przez całą noc wg naszego specjalnego przepisu żeberka zapiekamy w sosie barbecue. Gotujemy tylko z mięsnej części żeber i podajemy jak w Ukrainie z dużą ilością młodej zieleniny: pomidorów, ogórków, papryki i cebulki.